Зареждане...

Полезна информация

Основни сортове кафе

Няколко вида храсти от род Coffea дават плодове от което може да се прави кафе. Двата основни вида, от които промишлено се добива кафе са Coffea canephora (познато още и като Coffea ROBUSTA) и Coffea ARABICA. Съществуват още няколко вида растения, от които може да се получи кафе - C. liberica, C. excelsa, stenophylla, mauritiana и racemosa.
Сортовете кафе Арабика са по-благородните сортове кафе, с по-ниско съдържание на кофеин, по-ароматни и с балансирана киселинност.
Вкусовете на отделните сортове арабика варират от по-кисели до сладникави, като голямо влияние оказва начинът на изпичане.
Арабиката предпочита богати на минерали терени, особено с вулканичен произход, които са разположени над 600 м надморска височина.
Идеалният климат за развитието на кофе арабика е със средна температура около 20 градуса. Недостатък на арабиките е, че често са нападани от вредители и са изключително уязвими при студено време.
Сортовете кафе Робуста са с по-кръгли и по-малки зърна от тези на арабиките, но са по-богати на кофеин. Робустите са по-горчиви, по-мазни, с по-стипчив вкус. Този вид кафеено растение е открито за първи път в Конго, а днес е широко разпространен в много райони по света. Неизпечените плодове са с аромат на сурови фъстъци, а изпечените често напомнят на изгоряла гума. Въпреки че са подобни на арабиките робустите не са така капризни при отглеждане, по-устойчиви са и могат да се отглеждат и в по-равнинни терени. За сметка на всички тези предимства обаче цената на робустата е по-ниска.

 
Какво кафе се предпочита в България?

Разбира се  избора и личните предпочитания на определени сортове кафе, бленд  и конкретна марка са строго индивидуални, но ако все пак трябва да обощим т.н. масов вкус в България, то той до голяма степен е формиран от сортовете Робуста и по-специално от Индонезийската робуста, тъмно изпечена с характерен горчив вкус.
През последните години този вкус претърпя лека трансформация в посока на по-меко кафе, с по-добър и приятен аромат, не толкова горчиво и с по-малко съдържание на кофеин.

Нашата препоръка е за избор на оптимален бленд кафе със съдържание на 30 до 50% Арабика, нормално изпечено.